Projecten

De Wijnboerderij.

Om de verwarmingsradiator te maskeren besloten we een heuvel te maken met daarop een boerderij zoals de Limburgse Apostelhoeve. Eerst moest natuurlijk de bodem worden gemaakt.

 

De Spoordijk.

Gebouwd als terugloopspoor naar het opstelspoor in de andere ruimte en uitkomend op de Hofpleinlijn in de stad. Nu is het trace doorgetrokken naar de nieuwe module en het is nog steeds onderdeel van de aan- en afvoerroute naar het Schaduwstation.

 

De Grindhaven.

Omdat we een waanzinnig pand konden kopen hebben we besloten er iets omheen te creëren. Een heuvel waaruit grind gewonnen wordt voor de betonindustrie. Een haven erbij met natuurlijk een verwaarloosd spoortje.

 

De vrachtwagens waren spuuglelijk groen en na wat verfwerk en airbrush passen ze perfect in de scenery. Ook de kraan had iets nodig en de lijmresten zijn verdwenen.

 

Sporen vervuilen.

Vroeger was er veel vervuiling op het Nederlandse spoor. Roest, remstof, olie en ontlasting kleurden de boel aardig bruin.

Ik heb de airbrush gepakt en met wat verschillende kleuren geexperimenteerd. De “roestbruine” kant en klaar flesjes van Bentink geven het mooiste resultaat. Eerst even een stukje geprobeerd op een stukje geballast spoor op een los plankje en daarna op de baan. Eerste traject was het gedeelte achter de wijnboerderij waar al jaren geen trein meer komt. Het spoor was ooit aangelegd als verbinding naar het buitenland maar dat project is wegbezuinigd. Er staan nu een paar wagens weg te roesten. Ik moet nog wel het onkruid  onder de wagens opnieuw inlijmen omdat het nu bruin gespoten is. In de toekomst breng ik nog plaatselijk wat zwarte vervuiling aan op de gehele baan waar ooit de diesels het meest rond reden.

 

Bij de haven heb ik ook meteen een stukje gespoten. En omdat er toch nog verf in de pot zat heb ik meteen de Esso tankwagon een beetje ouderdom gegeven. Deze wagen staat er nog terwijl het spoor langs de kade al jaren niet meer aangesloten is op het net. Deze spoorstaven heb ik overigens met een penseel en wat Humbrol bruine verf “roestig” gemaakt omdat het effect daarvan nog wat verweerder overkomt dan de airbrush.

 

Treinen digitaliseren en verlichting inbouwen.

Ik heb verschillende analoge treinstellen en locs gekocht die allemaal digitaal moeten worden gemaakt. Daarover hier wat meer.

Uit een enorme verzameling heb ik wat zeldzame door THS handgemaakte modellen overgenomen waaronder de motorpost. Deze is later natuurlijk door Marklin gemaakt maar ik vond het wel iets unieks hebben om deze oude modellen nog een tweede leven te geven op de baan. Omdat ze analoog waren heb ik de motorbak gedigitaliseerd en de Lima aandrijving vervangen door een Susu motortje. Ik heb dit bij meerdere Lima en Fleischmann treinen gedaan en de treinen lopen stiller en kunnen erna ook “kruipen”. Let bij het bestellen op de tandwieltjes. De motortjes kosten rond de 5 euro en je hebt ze binnen twee dagen in huis. Absoluut een aanrader!!  Voor de verlichting heb ik gele en rode minileds gekocht bij Bentink en die zal ik er binnenkort in solderen. Tijdens de proefrit van 2 uur non-stop om de tandwielen goed in te laten lopen heb ik meteen maar wat ander materieel laten rondrijden…

 

De Spoorbrug.

Na de uitbreiding van de baan (IV) heb ik besloten een kanaal te maken met daarbij een mooie spoorbrug. De module was al gereed toen ik dit bedacht dus er moest stevig gezaagd worden. Een open frame is bij dit soort dingen veel handiger maar ik heb het toch voor elkaar gekregen. De basis ligt nu. Uiteindelijk ga ik veel meer detail aanbrengen en ook het “water” krijgt vorm met een laag hars.

 

De Snelweg.

Voor de stadsmodule leek me het wel leuk om een stukje snelweg te maken. Op het moment van schrijven ligt het werk daaraan al een tijd stil aangezien ik wat andere prioriteiten heb aan de baan. Maar.. het begin is er. Uiteindelijk wordt de loop van de weg parallel aan het spoor en niet erover heen zodat het wegdek wat lager komt te liggen en de op- en afritten wat minder steil worden. Ook het materiaal van het wegdek wordt dunner. Ik denk aan staalplaat of aluminium. De rest is afwerken met wegdekmarkeringen, verlichting , vangrails en overige details. Wordt vervolgd!

 

De Vuilnisbelt.

Omdat ik de VAM wagens altijd erg mooi heb gevonden moesten deze ook een plekje krijgen op de baan. Een echt VAM terrein nabouwen is niet te doen op deze schaal dus ik heb wat vrijheid genomen om er uiteindelijk een georganiseerde chaos van te maken. Toen het woord “milieu” alleen door geitenwollen sokken types werd gebruikt, gooide men van alles gewoon in het water en in de grond. Periode Lekkerkerk. Die tijd. Zoiets moet het worden.  Veel detail en elke centimeter iets te kijken!

 

De Zaanse Schans.

Veel Nederlandser kun je het niet krijgen in H0. Holland Scale heeft wat mooie huisjes gemaakt net als Artitec maar dan houdt het ook wel op. Gelukkig heeft Faller wel deze huizen uitgebracht inclusief molen “De Kat”. Ik heb heel wat partijen huisjes van Marktplaats moeten halen om er uiteindelijk een selectie Nederlands spul aan over te houden. Voorlopig is dit de opzet voor een stukje Zaanse Schans. Leuk om zelf een brughoofd te maken en de brug te voorzien van een zelfgemaakt hekje wat eraan ontbrak. Een parkeerterrein erbij met jaren tachtig auto’s maakt het een beetje zoals in het echt. De fotograferende toeristen komen later.