Sporen buiten

Ik mocht  spoorburgemeester zijn tijdens de spoorparade in Amersfoort. 175 jaar Spoorwegen in Nederland. Een dag locs en treinen kijken, een parade van loc’s en de VSM reed rond met stoomlocs.

Met vriend Erik ging ik een dagje mee naar de stichting Mat ’54. De 766 is helemaal opgeknapt en loopt inmiddels weer op het Nederlands spoorwegnet. Op de koop toe nog twee van mijn favoriete loc’s gevonden. Een 1200 en 2200.

 

Ook een ding uit m’n jeugd: Madurodam. Uren kijken naar de treinen. En nu “onder de motorkap”!

 

De lente is begonnen! We hebben de buitenbaan van Erik opgestart en kijk eens hoe Zwitserland het is.

Ter ere van de Museumweek 2016 mocht ik iets komen vertellen over een gouden replica van de Mat’54  nr. 368 die te zien is bij het spoorwegmuseum aan het Maliestation in Utrecht. De van piemschuim gemaakte bak werd na anderhalve week zagen en spuiten in een loods, in elkaar gezet op het parkeerterrein van het museum om uiteindelijk de binnenstad in te gaan.

 

Dank aan Floris Heuer voor de foto’s!

 

In juni 2016 heb ik de museumlijn van Palma de Mallorca naar Soller gepakt. De Ferrocarril de Sóller vertrekt vanaf het station aan de Plaça d’Espanya in Palma. Het Ferrocarril station met zijn Jugendstilelementen is ook het bekijken waard. De rode trein die al sinds 1912 rijdt werd oorspronkelijk gebruikt voor het transporteren van fruit. Het spoor loopt door de Serra de Tramuntana en de vallei van Sóller en biedt prachtige uitzichten. Vanaf Sóller kun je de tram nemen naar Port de Sóller en heerlijk genieten aan het strand. Aanrader!

 

Op de beurs in Neurenberg werd in 2018 iets nieuws gepresenteerd waar ik al heel lang op had gewacht: “Artitec komt met de Mat ’54 vier!”  Marcel van Bentink Modelspoor was ter plaatse en appte mij meteen. Een paar weken later had ik mijn exemplaar in mijn handen. Wat een prachtige rib uit mijn lijf! :)

marcel mat 54 artitec